Nowa suszarnia rozpyłowa serii SD.
Zasada działania
Po tym jak świeże powietrze filtruje się i ogrzewa, zostaje podane do dystrybutora, który znajduje się w górnej części suszarki. Gorące powietrze równomiernie zostaje rozprowadzone do komory suszarni. Gdy ciekły produkt poprzez atomizer umieszczony na szczycie wieży zostaje wprowadzony do komory, zostaje on rozpylony w postaci ekstremalnie małych drobinach jako mgiełka. Produkt zostaje poddawany suszeniu do oczekiwanej wilgotności podczas kontaktu z ogrzanym powietrzem. Gotowy produkt jest odprowadzany w sposób ciągły z dolnej części separatora wieży suszarniczej i cyklonów. Powietrze z komory zostaje odprowadzone z dmuchawy.
Charakterystyka
Szybkość schnięcia: po rozpyleniu w postaci drobnych kropel znacznie wzrasta obszar kontaktu z powietrzem. Kiedy te małe krople wchodzą w kontakt z gorącym powietrzem, 95% -98% wody zostaje odparowane w 5-35 sekund. Jest to szczególnie istotna cecha w przypadku materiałów wrażliwych na ciepło. Ponieważ produkt jest suszony gorącym powietrzem, produktu w fazie końcowej utrzymuje taki sam kształt jak podczas fazy początkowej - postać rozpylanych kropelek.
Urządzenie charakteryzuje się stabilną pracą: system jest w pełni zautomatyzowany i ciągły, łatwy do sterowania i regulacji. Nadaje się do suszenia zawiesiny o zawartości wody od 40% -90%. Proces suszenia jest wolny od wycieków. Możliwe jest suszenie produktów w postaci: roztwór, zawiesina, emulsja, pasta, a nawet ciasta.
Zastosowanie:
Farmacja: skrobia, witaminy, spirulina itp.
Przemysł chemiczny: fluorek sodu (potasu), barwniki zasadowe i pigmenty, herbicydy, pestycydy, antyseptyczne, barwniki, nawóz wieloskładnikowy, formaldehyd, kwas krzemowy, katalizator, kwas siarkowy, aminokwasy, biały węgiel, wodorotlenek miedzi, kobalt, wodorotlenek kobaltu, szczawian itd.
Tworzywa sztuczne i żywice: AB, ABS emulsje, żywica kwasu moczowego, żywicy fenolowej, aldehyd, mocznik formaldehyd żywicy, polietylen, poli-chloropren itp.
Przemysł spożywczy: tłuste mleko w proszku, białko, kakao w proszku, substytut mleka w proszku,
białko jaj, owies, sok z kurczaka, kawa, herbata instant, przyprawy, białka z soi, białka z orzeszków ziemnych, hydrolizat, sacharyna sodowa itp.
Cukier: skrobia kukurydziana, glukoza, pektyna, cukier słodowy itp.
Ceramika: tlenek glinu, materiał na ceramiczne płytki, tlenek cyrkonu, tlenek magnezu, talk itp.